Overslaan en naar de inhoud gaan

Aromia bungii

Foto: Raffaele Griffo

Indeling

Cerambycinae [subfamilie]
Aromia [genus] (2/1)
bungii [soort]

Over de levenswijze is weinig gepubliceerd in westerse tijdschriften. De meeste kennis is opgedaan in China en gepubliceerd in het Chinees met slechts summiere samenvattingen in vaak pover Engels. Onderstaande informatie is hoofdzakelijk afkomstig uit dergelijke bronnen.

Het vrouwtje van Aromia bungii zet haar eieren bij voorkeur af op jonge of verzwakte bomen maar ook gezonde bomen kunnen worden aangetast. De 40-50 eieren worden in juli-augustus gelegd. Ze komen na circa 7-9 dagen uit waarna de larven beginnen met fourageren (Wu & Li, 2005; Ma et al., 2007; Garonna, 2012). De larven van Aromia bungii hebben vervolgens 2-4 (gemiddeld drie) jaar nodig om zich volledig te ontwikkelen (Wu & Li, 2005; Ma et al., 2007; Wang et al., 2007). Ze leven onder de schors van de stam en dikkere takken. Daar eten ze van het spinthout totdat ze bijna volgroeid zijn en migreren dan naar het kernhout waar ze verpoppen (Duffy, 1986). Tijdens de ontwikkeling overwinteren de larven in diverse stadia in de gemaakte vraatgangen (Wu & Li, 2005; Ma et al., 2007). De verpopping vindt plaats in mei-juni, waarna na een poppenrust van gemiddeld zeventien dagen, de volwassen kevers in juni-juli uitsluipen (Ma et al., 2007; Wang et al., 2007). De kevers leven 15-20 dagen (Garonna, 2012). Evenals de inheemse muskusboktor (Aromia moschata) verspreidt ook deze Aromia-soort een karakteristieke geur (Wu & Li, 2005).

Het oorspronkelijke woongebied van Aromia bungii kent een klimaat dat extremer is dan de klimatologische omstandigheden in Nederland: de winters zijn er kouder; de zomers warmer. De soort blijkt echter in staat zich voor te planten in zowel het landklimaat van Beieren (Burmeister et al., 2012) als het mediterrane klimaat van Italië (EPPO, 2013a). Populieren en diverse kersensoorten zijn in Nederland volop aanwezig. De kans dat de soort zich kan vestigen wordt daarom zeer waarschijnlijk geacht (Anonymous, 2013b). Aromia bungii zou geïmporteerd kunnen worden via hout van aangetaste bomen (bijvoorbeeld pallets) uit het oorspronkelijke areaal of de import van levende bomen vanuit besmette gebieden in Europa.

Bron

Auteur(s)

Colijn, E.O.