Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse zeepissebed Ianiropsis serricaudis

Foto: Stefan Verheyen

Indeling

Janiridae [familie]
Ianiropsis [genus] (2/2)

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Grote mate van zekerheid (meerdere bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) In 2004 is de soort ook in Zuid-Engeland bij Southampton aangetroffen. Het heeft echter tot 2015 geduurd voor de West-Europese waarnemingen eenduidig en definitief gedetermineerd werden als zijnde de Japanse zeepissebed (Ianiropsis serricaudis).
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Algemeen
Invasiviteit Invasief
Invasiviteit (toelichting) Sinds 2000 heeft I. serricaudis een geweldige opmars door­gemaakt. De soort wordt nu aan beide zijden van zowel de Grote als Atlantische Oceaan aangetroffen. Voor zover bekend nog niet op het zuidelijk halfrond maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Onder­tussen is de soort ook opgedoken in de Middellandse Zee. In de lagune van Venetië is het een van de meest algemene soorten. Ook in Nederland wordt is de soort thans (2020) algemeen in de zoute wateren van Zeeland. Dichtheden kunnen oplopen tot 20.000 exemplaren per vierkante meter.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2000
Jaar van eerste melding 2007
Natuurlijke verspreiding Noordelijke Stille Oceaan
Verspreiding in Nederland Zeeland
Verspreiding in Nederland (toelichting) De soort wordt aangetroffen op organismen die vastgehecht leven aan hard substraat, waaronder zakpijpen maar ook wieren.
Habitats Mariene habitats
Wijze van introductie Ballastwater schip/boot
Ecologische impact (toelichting) Mogelijk kan verdringing van andere inheemse zeepissenbedeen zoals Ianiropsis breviremis een rol spelen.
Economische impact (toelichting) Economisch impact is niet te verwachten.