Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Oosterse mozaïekdwergcicade Orientus ishidae

Foto: Martien van den Heuvel

Indeling

Cicadellidae [familie]
Orientus [genus] (1/0)
ishidae [soort]

Van schade aan waardplanten door het zuiggedrag van de oosterse mozaïekdwergcicade is niets bekend maar het vermoeden bestaat dat ze een rol kan spelen als vector van flavescence dorée, een ernstige ziekte in Europese wijngaarden. Door aantasting worden de bladeren misvormd, vertonen chlorosis en bij ernstige aantasting verdrogen de wijnstokken. Zowel in Slovenië als Italië is de ziekteverwekker (een phytoplasma Candidatus Phytoplasma vitis) aangetroffen in oosterse mozaïek dwergcicade (Gaffuri et al. 2011). De daadwerkelijke overdracht van de phytoplasma door deze dwergcicade naar wijnstokken is inmiddels experimenteel bevestigd (Lessio et al. 2016)).

Het oppervlak aan Nederlandse wijngaarden is groeiend en het zou dus goed zijn de uitbreiding van de oosterse mozaïek dwergcicade nauwlettend te volgen.

In Noord-Amerika is de oosterse mozaïekdwergcicade een vector van het phytoplasma dat de ziekte Peach X veroorzaakt, een ziekte die veel soorten van het genus Prunus kan treffen. Deze aantasting leidt tot bladverkleuring, misvormd fruit en sterfte van takscheuten, maar is in Europa nog niet op grotere schaal geconstrateerd (Klejdysz et al. 2017).

Bron

Auteur(s)

Bieman, C.F.M. den