Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Oosterse mozaïekdwergcicade Orientus ishidae

Foto: Martien van den Heuvel

Indeling

Cicadellidae [familie]
Orientus [genus] (1/0)
ishidae [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Minder dan 10 jaar zelfstandige handhaving. (2c)
Habitatland
ReferentieEen forse uitbreiding van de Nederlandse dwergcicadenfauna met vijftien soorten (Hemiptera: Auchenorrhyncha: Cicadellidae)
ExpertBieman, K. den (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

De oosterse mozaïekdwergcicade is een oorspronkelijk uit Oost-Azië (Japan en mogelijk Korea, Taiwan en de Filipijnen afkomstige soort (Guglielmino 2005). Deze is in 1998 voor het eerst in Europa waargenomen bij Milaan in Noord-Italië. De verspreiding is daarna snel gegaan: België, Duitsland, Groot-Brittannië, Hongarije , Polen, Slovenië, Tsjechië, Oostenrijk, Roemenie en Zwitserland (Den Bieman & Van Klink 2015, Klejdysz et al. 2017). Ook in Noord-Amerika is deze soort geïntroduceerd. De meldingen op Waarneming.nl laten duidelijk zien dat oosterse mozaïekdwergcicade in heel het zuidelijk en westelijk deel van ons land voorkomt. In het noordoosten zijn er op dit moment nog maar enkele waarnemingen.

De oosterse mozaïekdwergcicade kan goed vliegen en wordt dan waarschijnlijk met de wind over grotere afstanden verspreid. In hoeverre het transport van plantenmateriaal met daarin eieren, of met larven of adulten een rol speelt is niet duidelijk. Dat lijkt wel de logische transportwijze te zijn geweest van de eerste waarneming in Noord-Italië en Noord-Amerika ver buiten het oorsprongsgebied (Lessio et al. 2016).

Bron

Auteur(s)

Bieman, C.F.M. den