Overslaan en naar de inhoud gaan

Apriona rugicollis

Foto: Les Cahiers Magellanes

Indeling

Lamiinae [subfamilie]
Apriona [genus] (3/0)
rugicollis [soort]

De sluipwesp Aprostocetus prolixus (Eulophidae) werd door LaSalle & Huang (1994) beschreven als natuurlijke vijand van Apriona germari. Dit was voor de Apriona-revisie van Jiroux (2011) die Apriona rugicollis weer tot soort verhief. De vindplaatsen van de types van de soort wijzen er op dat het gaat om een parasiet van Apriona rugicollis. Aprostocetus prolixus werd beschreven op basis van exemplaren van Taiwan en de Chinese provincie Hubei, beide gebieden waar alleen Apriona rugicollis voorkomt. De sluipwesp infecteert de larven.

Behalve deze sluipwesp kennen de larven van Apriona rugicollis ook diverse generalistische vijanden zoals de kever Dastarcus helophoroides (Bothrideridae) en de platkopwesp Scleroderma guani (Betylidae). Ook spechten prederen op de larven en poppen (Gould et al. 2018, EPPO 2020).

Buiten deze natuurlijke vijanden worden andere biologische middelen als entomofage schimmels uit het genus Beauveria en nematoden uit de genera Steinernema en Heterorhabditis ter bestrijding ingezet (EPPO 2020).

Bron

Auteur(s)

Colijn, E.O.