Overslaan en naar de inhoud gaan

Apriona rugicollis

Foto: Les Cahiers Magellanes

Indeling

Lamiinae [subfamilie]
Apriona [genus] (3/0)
rugicollis [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Incidentele import, geen voortplanting. (2d)
Habitatland
ReferentiePest Risk Assessment Apriona spp.
ExpertTeunissen, A.P.J.A. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Het oorspronkelijke areaal van Apriona rugicollis omvat oostelijk China, Noord- en Zuid-Korea, Taiwan en de zuidelijke eilanden van Japan. Uit Japan zijn twee ondersoorten beschrijven: één van het eiland Okinawa (A. r. nubuoi Breuning & Ohbayashi, 1966) en één van het eiland Ishigakishima (A. r. yayeyamai Breuning, 1976) (Jiroux 2011). Buiten het oorspronkelijke leefgebied is de soort aangetroffen in houten verpakkingsmateriaal en levende waardplanten in Nederland en Duitsland. Uit Oostenrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn niet tot op soort gedetermineerde Apriona species onderschept (Müller-Sannmann 2004, Haack 2006, PD 2009, 2010, Ibáñez Justicia & Potting 2010, EPPO 2013, 2022, NVWA 2016, NPPO 2021, Tavakilian & Chevillotte 2023).

De kans op vestiging in Nederland is zeer klein omdat het Nederlandse klimaat aanmerkelijk kouder is dan dat van het natuurlijk areaal. Vestiging in warmere delen van Europa behoort echter waarschijnlijk wel tot de mogelijkheden (Ibáñez Justicia & Potting 2010).

Waarnemingen
Waarnemingen van deze soort kunnen worden doorgegeven via de portals waarneming.nl  en telmee.nl en via de website van de NVWA. Aangeraden wordt gevonden larven en/of imago’s te vangen en in een potje te stoppen en deze over te dragen aan de NVWA.

Bron

Auteur(s)

Colijn, E.O.