Overslaan en naar de inhoud gaan

Melkwit traliedrijfhorentje Alvania lactea

Indeling

Rissoidae [familie]
Alvania [genus] (2/1)
lactea [soort]

ZoekbeeldTot 6 mm. Levend roomkleurig, lege schelpen wit. Opperhuid geeloranje. 5-7 bolle windingen. Mondopening eivormig. Geen navel. Operculum dun. Oppervlak met netvormig patroon van spiraalrichels gekruist door verticale richels (traliewerk). Op de laatste winding zetten de verticale richels zich niet voort op de onderste helft. Plaatselijk in de Noordzee, mogelijk ook dichter bij de kust (Zeeland). Spoelt de laatste tijd ook vers (maar leeg) aan in Zeeland en op de Waddeneilanden. Ook vaak oude, fossiele huisjes.

Te verwarren metOnmiskenbaar.

VerzamelenLege schelpen zijn te vinden in horentjesgruis (zie hieronder). De beste methode om deze schelpensoort te vinden is om een emmer gruis mee naar huis te nemen en dit uit te zeven. Het liefst via een toren van zeven met steeds kleiner wordende gaatjes.

HorentjesgruisDoordat de branding als het ware al het materiaal dat aanspoelt sorteert op gewicht en drijvend vermogen ontstaat er langs de kust een gelaagdheid van verschillende banken met aangespoeld materiaal. Zware materialen worden lang niet zo ver het strand op gevoerd als de lichte materialen. Eén type van deze lagen wordt horentjesgruis of zwarte bankjes genoemd en dit is de beste plek om te zoeken naar bijzondere spiraalvormige schelpen als fuikhorens, wenteltrapjes en trapgeveltjes. Deze laag is het best te herkennen aan de donkere kleur, doordat er vaak ook veel donker drijfhout in te vinden is.

Publicatie

  • Soorteninformatie website Stichting ANEMOON. Stichting ANEMOON. [link]