Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuidelijke sikkelsprinkhaan Phaneroptera nana

Indeling

Tettigoniidae [familie]
Phaneroptera [genus] (2/1)
nana [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) De soort breidt zich in Duitsland en Frankrijk naar het noorden toe uit (Bakker et al. 2015) en de locaties van de eerste drie Belgische vondsten bevinden zich dicht bij de Nederlandse grens (Brekelmans & Jacobs 2020). Dat de zuidelijke sikkelsprinkhaan zich makkelijk kan vestigen in nieuwe gebieden bewijst het feit dat de soort is geïntroduceerd in Noord-Amerika en daar nu zowel aan de oost- als aan de westkust van de Verenigde Staten voorkomt.
Vestigingsstatus Niet gevestigd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) De zuidelijke sikkelsprinkhaan kan goed vliegen en geschikte biotopen zoals bosranden en struwelen zijn overal te vinden. In combinatie met de toenemende opwarming van het klimaat lijkt het waarschijnlijk dat de soort zich over een groot deel van het land kan uitbreiden.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2019
Jaar van eerste melding 2019
Natuurlijke verspreiding Europa
Verspreiding in Nederland Noord-Brabant
Verspreiding in Nederland (toelichting) Eén exemplaar in een boomkwekerij bij Maashees (Noord-Brabant). Van de kwekerij is bekend dat plantgoed vanuit Zuid-Frankrijk is geïmporteerd, waar de soort algemeen voorkomt.
Habitats Agrarische gebieden
Wijze van introductie Onbekend
Impact Gering

Publicaties