Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote spitskop Ruspolia nitidula

Foto: Dennis Maas

Indeling

Tettigoniidae [familie]
Ruspolia [genus] (1/0)
nitidula [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) De soort is weinig kritisch en breidt zich uit in Midden-Europa, tot aan België en Groot-Brittannië toe. Tot voor kort alleen enkele incidentele vondsten van waarschijnlijk geïmporteerde exemplaren. In 2019 werden twee populaties ontdekt, in Leiden en Wijchen (Drukker et al. 2020). De verwachting is dat de soort zich op eigen kracht uitbreidt.
Vestigingsstatus Niet gevestigd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) De soort kan zich waarschijnlijk over flinke delen van het land kunnen uitbreiden, omdat de biotoop (voedselrijke vochtige graslanden, bermen en greppels) veel aanwezig is.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2014
Jaar van eerste melding 2014
Natuurlijke verspreiding
  • Afrika
  • Europa
  • Verspreiding in Nederland (toelichting) Tot voor kort slechts drie geïsoleerde vondsten (Utrecht stad, Vorden, Sleeuwijk), waarschijnlijk allen per ongeluk versleept. Alleen Sleeuwijk (een vrouwtje in landbouwgebied) zou een indicatie kunnen zijn van een dier dat op eigen kracht ons land heeft bereikt. Hier is mogelijk in 2019 nog een exemplaar gezien. In 2019 werden twee populaties gevonden, in Leiden en Wijchen en daarnaast nog enkele geïsoleerde exemplaren (Drukker et al. 2019).

    Publicaties