Overslaan en naar de inhoud gaan

Batocera lineolata

Foto: Theodoor Heijerman

Indeling

Lamiinae [subfamilie]
Batocera [genus] (2/0)
lineolata [soort]

Batocera lineolata is een grote boktor. De soort lastig te onderscheiden van andere soorten uit dit geslacht met name Batocera horsfieldi maar niet te verwarren met Nederlandse soorten. B. lineolata en B. horsfieldi werden voorheen waarschijnlijk regelmatig verward en zijn alleen op basis van het genitaal te herkennen (Liu et al., 2012).

De volwassen kevers (foto) zijn van 40-73 mm lang. Ze zijn zwart met op het halsschild een paar langgerekte, en op de dekschilden een variabel patroon van, witgele tot oranje vlekken. Het schildje is witgeel tot oranje. Het halsschild heeft aan beide zijdes een duidelijke zijdoorn. De basis van de dekschilden heeft een glanzende, gekorrelde structuur. De antennes zijn bij de mannetjes langer dan het lichaam, bij het vrouwtje zijn ze ongeveer even lang. Deze beschrijving is ook van toepassing op B. horsfieldi (zie hier boven).

De larven worden maximaal 90 mm lang en hebben de typische boktorvorm met brede prothorax en kop met stevige zwarte kaken. Ze zijn crème tot geel met een lichtbruine kop.

Gelijkende soorten
Er zijn geen Nederlandse soorten die op Batocera lineolata lijken. Het onderscheiden van B. horsfieldi en het determineren van de larven is specialistenwerk.

Bron

Auteur(s)

Colijn, E.O.