Overslaan en naar de inhoud gaan

Gestekelde duizendknoop Polygonum perfoliatum

Foto: Edu Boer

Indeling

Polygonaceae [familie]
Polygonum [genus] (12/2)

Polygonum perfoliatum kan bestaande vegetatie snel en volledig bedekken, waardoor de onderliggende planten niet meer kunnen fotosynthetiseren en kunnen afsterven. Ze kan problemen veroorzaken Bij natuurlijke bosverjonging en commerciële bosbouw kan de soort een verhoogde sterfte onder zaailingen en jonge aanplant veroorzaken. De lange, stekelige stengels kunnen als hinderlijk worden ondervonden bij outdoor-activiteiten.

Bij bestijding van de soort dient de langlevende zaadbank aangepakt te worden door te zorgen dat de plant voor de vorming van rijpe zaden verwijderd wordt. Door het gesloten houden van de vegetatie wordt voorkomen dat de plant zich op open plekken kan vestigen. Herhaaldelijk maaien kan bloei van de soort tegengaan. Gebruik van pesticiden voordat de soort tot ontwikkeling komt is erg effectief gebleken. Ook lopen er in de VS diverse tests met biologische bestrijdingsmiddelen. Sinds 2004 wordt hier het snuitkevertje Rhinoncomimus latipes Korotyaev (Coleoptera: Curculionidae) ingezet als biologische bestrijder. Na uitgebreide tests bleek dat de aantasting van verwante soorten nagenoeg nihil was. De volwassen kevertjes eten van de jonge bladen en leggen eieren op de bladen en de stengels. De larven vreten door de stengels, waardoor deze eindelings afsterven.

De vruchten van P. perfoliatum zijn ook geschikt voor menselijke consumptie en hebben o.a. een hoog gehalte aan kalium. In de Chinese kruidengeneeskunde wordt P. perfoliatum toegepast bij: koorts, ontstekingen, hoesten, zwellingen, slangenbeten en dysenterie. Extracten van de plant verlagen de bloedsuikerspiegel en remmen mogelijk de groei van sommige tumoren. Extracten van de plant worden in China toegepast als insecticide.

Bron

Auteur(s)

Beringen, R.