Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse voseekhoorn Sciurus niger

Foto: Stefan Hageman

Indeling

Sciuridae [familie]
Sciurus [genus] (3/1)
niger [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Incidentele import, geen voortplanting. (2d)
Habitatland
ReferentieUitvoeringsverordening (EU) 2016/1141 van de Commissie: tot vaststelling van een lijst van voor de Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten krachtens Verordening (EU) nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en de Raad

Verspreiding


Nederland
Bron: Zoogdiervereniging

De soort komt van oorsprong voor in de oostelijke helft en het centrale deel van de Verenigde Staten en wordt daar dan ook oostelijke voseekhoorn genoemd. De noordgrens ligt net in Canada, de zuidgrens net in Mexico. De soort breidt zich uit naar het noorden en westen, mede door introductie.

De soort werd geïntroduceerd in verschillende westelijke staten van de Verenigde Staten en in twee Canadese provincies. In Europa zijn er nog geen bestendige populaties bekend. In Nederland en België is sprake van losse waarnemingen van vermoedelijk ontsnapte of losgelaten individuen. Meldingen op het internet tonen aan dat de soort (of onderdelen ervan) onder andere verhandeld wordt in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Nederland, Portugal, Finland en Groot-Brittannië.

In Nederland is de soort voor het eerst waargenomen in 2011: 11 waarnemingen (waarvan 10 bij Tiel, 1 bij Hilvarenbeek) en daarna ook in 2012 (1 waarneming) en 2013 (1 waarneming), beide laatste keren in Noord-Limburg. In 2014 is de soort niet waargenomen. Er is (nog) geen sprake van voortplanting in het wild.