Overslaan en naar de inhoud gaan

Indische mangoeste Herpestes javanicus

Indeling

Herpestidae [familie]
Herpestes [genus] (1/0)
javanicus [soort]

In suikerrietplantages in diverse landen in Zuid-Amerika en Europa en op diverse eilanden in de Cariben, Stille en Indische Oceaan zijn Indische mangoesten geïntroduceerd om knaagdierplagen (ratten) te bestrijden, vooral eind 19e en begin 19e eeuw. Het effect op de aanwezige rattenpopulaties bleek echter gering. Behalve op knaagdieren, predeerden de mangoesten op veel andere, inheemse, soorten, wat er toe leidde dat diverse vogelsoorten bedreigd werden of zelfs uitstierven. Het effect op inheemse soorten is het grootst op kleine eilanden, waar (vogel)soorten voorkomen bij absentie van (zoogdier)predatoren. Voorbeelden van soorten die op de rand van uitsterven staan, vooral als gevolg van introductie van de Indische mangoeste, zijn de Fijiral Nesoclopeus poecilopterus op Fiji en de slangensoort Hispaniola racer Alsophis melanichnus op Cuba en Dominicaanse Republiek. De Jamaicaanse stormvogel Pterodroma caribbaea is als gevolg van predatie door de Indische mangoeste sterk bedreigd, naast een groot aantal andere vogelsoorten. Op de Virgin-eilanden (VS) is de Indische mangoeste een belangrijke predator van eieren van de karetschildpad Eretmochelys imbricate. Het broedsucces van deze schildpad neemt significant toe, als H. javanicus uit de broedgebieden wordt verwijderd.

Parasieten die mangoesten bij zich kunnen dragen zijn vlooien, teken, lintwormen en nematoden. Kattenvlooien kunnen tyfus bevatten, wat een gezondheidsrisico vormt voor de mens. Herpestes javanicus is ook een vector voor rabiës en de bacterieziekte leptospirose (ziekte van Weil), die kan leiden tot diverse aandoeningen, in extreme gevallen tot nier- en leverfalen.

Herpestes javanicus door de IUCN is als invasieve exoot bestempeld als één van de honderd ‘World’s Worst’ invasieve exoten.

Bron

Auteur(s)

Hollander, H.