Overslaan en naar de inhoud gaan

Indische mangoeste Herpestes javanicus

Indeling

Herpestidae [familie]
Herpestes [genus] (1/0)
javanicus [soort]

Voorkomen

StatusExoot, verwacht. (3cE)
Habitatland
ReferentieUitvoeringsverordening (EU) 2016/1141 van de Commissie: tot vaststelling van een lijst van voor de Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten krachtens Verordening (EU) nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en de Raad

Inheems in delen van Saudi- Arabië, Iran, Irak, Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Birma, Thailand, Malaysia, Laos, Vietnam en Zuid-China, inclusief het eiland Hainan. Daarnaast is de soort inmiddels ingeburgerd op een aantal andere continenten, inclusief een groot aantal eilanden (o.a. Mauritius).

In 1910 werden zeven mannetjes en vier vrouwtjes uitgezet op het eiland Mljet in de Adriatische Zee (Kroatië), waarna hij zich verspreidde naar diverse andere eilanden en een schiereiland van het vasteland. Thans komt de soort verspreid voor langs de Dalmatische kust tot de Neretva-rivier in het noorden en tot Albanië in het zuiden. Verspreiding naar omliggende eilanden vond plaats door rietplanters. Een populatie op Fiji is afkomstig van slechts één paartje.

In Nederlandse dierentuinen worden voor zover bekend  geen Indische mangoesten gehouden; wel dwerg-, smalstreep, vos- en zebramangoest. In hoeverre Indische mangoesten in Nederland als huisdier worden gehouden, is niet bekend.

Bron

Auteur(s)

Hollander, H.