Overslaan en naar de inhoud gaan

Aziatische baardgrondel Tridentiger barbatus

Foto: Peter Boots

Indeling

Gobiidae [familie]
Tridentiger [genus] (1/0)
barbatus [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Nee
Betrouwbaarheid beoordeling Grote mate van zekerheid (meerdere bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Tot op heden is de soort eenmalige door een onderwaterfotograaf vastgelegd op foto. Op basis van dit fotomateriaal is de determinatie uitgevoerd door experts, waarbij ze aangaven dat het met grote mate van zekerheid gaat om Tridentiger barabatus.
Vestigingsstatus Niet gevestigd
Zeldzaamheid Verdwenen
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Oorspronkelijk is de Aziatische baartgrondel inheems in zeegebieden in het oostelijk deel van de Stille Oceaan (oost-Azië: China, Japan, Korea, Taiwan, Hong Kong en Vietnam). De soort is ingevoerd in het gebied rondom San Francisco Bay in Californië (Amerika), vermoedelijk met ballastwater van schepen. Daar is de soort inmiddels algemeen en heeft van daaruit zich ook weider verspreid. Uit Nederland is er slechts één waarneming bekend van een levend dier, waargenomen door duikers in de Oosterschelde nabij de Bergse diepsluis in mei 2016. Er werd een duidelijke foto van gemaakt. Latere meldingen zijn niet bekend en het is waarschijnlijk dat deze soort zich in ons land heeft gevestigd. Maar het is ook niet waarschijnlijk dat slechts een exemplaar is ontsnap via ballastwater en dat dat ene exemplaar door een duiker is waargenomen. Het is daarom mogelijk dat er toch enige voorplanting is geweest.
Type introductie Onbekend
Jaar van eerste melding 2016
Natuurlijke verspreiding Noordelijke Stille Oceaan
Verspreiding in Nederland Zeeland
Verspreiding in Nederland (toelichting) Oorspronkelijk inheems in zeegebieden in het oostelijk deel van de Stille Oceaan (oost-Azië: China, Japan, Korea, Taiwan, Hong Kong en Vietnam). Ingevoerd in het gebied rondom San Francisco Bay in Californië, Amerika, vermoedelijk met ballastwater van schepen. Daar inmiddels algemeen en zich uitbreidend. Uit Nederland is één waarneming bekend van een levend dier, waargenomen door duikers in de Oosterschelde nabij de Bergse diepsluis in mei 2016. Er werd slecht één duidelijke foto van gemaakt. Latere meldingen zijn niet bekend.
Wijze van introductie Onbekend
Impact Niet bekend
Ecologische impact (toelichting) De soort is of weer verdwenen of zeer zeldzaam. Er is daarom nog geen ecologische impact.
Economische impact (toelichting) De soort is of weer verdwenen of zeer zeldzaam. Er is daarom nog geen economische impact.

Publicatie