Overslaan en naar de inhoud gaan

Knemidokoptes pilae

Foto: Herman Cremers

Indeling

Knemidokoptes [genus] (3/2)
pilae [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Nee
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Van deze parasitaire mijten is slechts weinig informatie beschikbaar. Uit Nederland zijn er vier waarnemingen, van papegaaiachtigen, Ara sp., Ara chloroptera, Pstittacula krameri en Melopsittacus undulatus. Vooralsnog wordt dit beschouwd als incidentele infecties, maar de mijt zou ook wijder verspreid kunnen zijn bij papegaaiachtigen in gevangenschap of vrijlevend (zoals de halsbandparkiet).
Vestigingsstatus Niet gevestigd
Zeldzaamheid Lokaal
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Er zijn geen aanwijzingen dat deze mijt bij vrijlevende papegaaiachtigen zoals de halsbandparkiet voorkomt. Ook al zou dit het geval zijn, dan lijkt er geen sprake te zijn van invasiviteit en ecologische impact.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 1952
Jaar van eerste melding 1952
Natuurlijke verspreiding
  • Noord-Amerika
  • Zuid-Amerika
  • Azië
  • Oceanië
  • Afrika
  • Verspreiding in Nederland (toelichting) Uit Nederland zijn er vier waarnemingen, van papegaaiachtigen, Ara sp. (Rotterdam Zoo, 1952), Ara chloroptera (onbekende locatie, 1995), Pstittacula krameri en Melopsittacus undulatus (beiden Nederland, zonder datum). Vooralsnog wordt dit beschouwd als incidentele infecties, maar de mijt zou ook wijder verspreid kunnen zijn bij papegaaiachtigen in gevangenschap of vrijlevend (zoals de halsbandparkiet).

    Publicatie