Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnekroon Silphium perfoliatum

Foto: Wijnand van Buuren

Indeling

Asteraceae [familie]
Silphium [genus] (1/0)

Indeling

Asteraceae [familie]
Silphium [genus] (1/0)

Exotenpaspoort ?

Reƫle kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Silphium perfoliatum is een hoog opgaande, overblijvende plant, die als plant en als zaad in de handel is onder de naam Zonnekroon. (N.B. Ook de nauw verwante soort Silphium integrifolium is onder die naam in de handel). Zonnekroon wordt geteeld als sierplant of als drachtplant en is een potentieel bio-energiegewas. De plant vermeerderd zich zowel met zaden als vegetatief door middel van rhizomen. Na een incidentele waarneming in 1971 worden er de laatste jaren regelmatig verwilderingen in of nabij de bebouwde kom waargenomen.
Vestigingsstatus Verwacht
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) Alhoewel de plant oorspronkelijk inheems is in Noord-Amerika wordt de plant in de staat New York als invasief beschouwd.
Type introductie Onbekend
Jaar van eerste melding 1971
Natuurlijke verspreiding Noord-Amerika
Verspreiding in Nederland
 • Friesland
 • Gelderland
 • Groningen
 • Noord-Holland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Zeeland
 • Verspreiding in Nederland (toelichting) Verspreid over het land zijn verwilderd waargenomen in of nabij bebouwd gebied. Vooralsnog nog geen verwilderingen in natuurlijke biotopen.
  Habitats Stedelijke gebieden
  Wijze van introductie Sierdoeleinden
  Impact Concurrentie
  Ecologische impact (toelichting) In sommige Noord-Amerikaanse staten invasief onder vergelijkbare klimaatomstandigheden als in Nederland. De hoog opgaande soort kan dichte vegetaties vormen waaronder de kruidlaag met inheemse kruiden volledig verdrongen wordt. De plant vestigt zich op verstoorde bodems. Groeit bij voorkeur op vochtige, voedselrijke standplaatsen. In Nederland zou de soort zich mogelijk in het rivierengebied als invasief kunnen ontpoppen.
  Economische impact (toelichting) De soort heeft potenties als energie-gewas.