Overslaan en naar de inhoud gaan

Slank lampenpoetsergras Cenchrus flaccidus

Indeling

Poaceae [familie]
Cenchrus [genus] (8/0)
flaccidus [soort]

Indeling

Poaceae [familie]
Cenchrus [genus] (8/0)
flaccidus [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Cenchrus flaccidus (Slank lampenpoetsergras) is een overblijvend gras met lange kruipende rhizomen. De plant is oorspronkleijk afkomstig uit Centraal- en Zuidwest-Azië. Binnen het oorspronkelijke areaal is het een goed voedergewas. In Nederland is het in de handel als siergras en wordt het aangeplant in tuinen en openbaar groen. Sinds 2000 verwilderingen in België en vanaf 2011 in Nederland. Verwilderingen op bedrijventerreinen, ruderale terreinen en tussen plaveisel in stedelijk gebied. In Alkmaar standhoudend en zich uitzaaiend.
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) Vanwege de hoge productiviteit, het bestand zijn tegen een hoge graasdruk, de vorstbestendigheid en de sterke vegetatieve uitbreiding wordt het door sommige auteurs ingeschat als potentieel invasief.
Type introductie Opzettelijk
Jaar van eerste melding 2011
Natuurlijke verspreiding Azië
Verspreiding in Nederland
  • Noord-Holland
  • Overijssel
  • Verspreiding in Nederland (toelichting) Waarschijnlijk regelmatig aangeplant. Vanwege sterke gelijkenis met andere Cenchrus/Pennisetum soorten is de werkelijke verspreiding en de mate van verwildering niet precies bekend.
    Habitats Stedelijke gebieden
    Wijze van introductie Sierdoeleinden
    Impact Niet bekend