Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwgevlekte landplatworm Marionfyfea adventor

Foto: Hans van Bostelen

Indeling

Geoplanidae [familie]
Marionfyfea [genus] (1/0)
adventor [soort]

Herkenning

Relatief klein (1 cm). De rug is onregelmatig licht- en donkerbruin gevlekt met daarop kleine iriserende blauwe vlekjes. Onderzijde bleek egaal bruin. In totaal 70-80 ogen, gerangschikt in een enkelvoudige rij rond de voorpunt, vanaf daar in een dubbele of driedubbele rij aan de zijrand, gevolgd door weer een enkelvoudige rij met vrij weinig oogjes.

Gelijkende groepen

Landplatwormen kunnen verward worden met regenwormen of naaktslakken. Dit zijn ook wormachtige bodemdieren die op dezelfde plekken voorkomen als landplatwormen. Regenwormen zijn echter duidelijk gesegmenteerd, terwijl naaktslakken voelsprieten hebben en een ‘zadel’ achter de nek.

Voorkomen

Komt oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland. In Nederland is hij sinds 2012 in zeven tuinen verspreid door het land gesignaleerd, en is daarmee een gevestigde exoot. Hij komt ook voor in België, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel.

Biotopen

Overdag verstoppen landplatwormen zich onder planken, potten of stukken plastic op relatief koele, vochtige en donkere plaatsen. In de schemering jagen ze op kleine prooidieren, zoals regenwormen en slakken.