Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine Australische tweestreep Parakontikia ventrolineata

Indeling

Geoplanidae [familie]
Parakontikia [genus] (1/0)

Herkenning

Klein (tot 3 cm), rug donkergrijs tot bijna zwart, met twee lichtere lengtestrepen. Duidelijk gemarkeerde buikzijde met afwisselend lichte en donkere lengtestrepen. Relatief grote ogen strekken zich uit in een enkele rij rond de voorste punt en in een enigszins verspringende rij langs de zijrand van het lichaam.

Gelijkende groepen

Landplatwormen kunnen verward worden met regenwormen of naaktslakken. Dit zijn ook wormachtige bodemdieren die op dezelfde plekken voorkomen als landplatwormen. Regenwormen zijn echter duidelijk gesegmenteerd, terwijl naaktslakken voelsprieten hebben en een ‘zadel’ achter de nek.

Voorkomen

Komt oorspronkelijk uit Australië. In Nederland is hij in grote hoeveelheden in een tuin in Amsterdam aangetroffen. Hij lijkt de winter te kunnen overleven. Hij kent wereldwijde verspreiding, en komt in Europa ook voor in Frankrijk, Ierland en Engeland. Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel.

Biotopen

Overdag verstoppen landplatwormen zich onder planken, potten of stukken plastic op relatief koele, vochtige en donkere plaatsen. In de schemering jagen ze op kleine prooidieren, zoals regenwormen en slakken.