Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw-Guineese landplatworm Platydemus manokwari

Indeling

Geoplanidae [familie]
Platydemus [genus] (1/0)
manokwari [soort]

Herkenning
Vrij kleine (4 tot 5 cm) maar wel brede, donkerbruine landplatworm met een lichte crèmekleurige streep over het midden van de rug en een lichtgrijze/crèmekleurige onderkant. Het dier heeft twee duidelijke ogen aan elke kant van de spitse kop.

Gelijkende groepen
Landplatwormen kunnen verward worden met regenwormen of naaktslakken. Dit zijn ook wormachtige bodemdieren die op dezelfde plekken voorkomen als landplatwormen. Regenwormen zijn echter duidelijk gesegmenteerd, terwijl naaktslakken voelsprieten hebben en een ‘zadel’ achter de nek.

Voorkomen
Komt oorspronkelijk uit Nieuw-Guinea (Indonesië). Hij is in Nederland nog niet aangetroffen, maar wel in een kas in Frankrijk. Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel. Hij wordt door de IUCN tot de 100 schadelijkste invasieve exoten ter wereld gerekend, omdat het een effectief roofdier is dat een ernstige bedreiging vormt voor inheemse slakken.

Biotopen
Overdag verstoppen landplatwormen zich onder planken, potten of stukken plastic op relatief koele, vochtige en donkere plaatsen. In de schemering jagen ze op kleine prooidieren, zoals regenwormen en slakken.