Overslaan en naar de inhoud gaan

Persicaria orientalis

Indeling

Polygonaceae [familie]
Persicaria [genus] (25/8)
orientalis [soort]

Indeling

Polygonaceae [familie]
Persicaria [genus] (25/8)
orientalis [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Onzekerheid (enkel gebaseerd op inschatting door expert)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Persicaria orientalis is een éénjarige plant, die oorspronkelijk inheems is in de gematigde tot tropische klimaatzone's van Azië en Oost-Australië. De plant wordt als sierplant geteeld en als zodanig in Europa en Noord- en Zuid-Amerika ingevoerd. Verwildering uit tuinen heeft er toe geleid dat de plant in veel Zuid-Europese landen ingeburgerd is. In Nederland werd de soort eind 19e en in de eerst helft van de 20e eeuw af en toe aangetroffen op bouwland en op vuilstorten of verwilderd uit tuinen. Uit de periode 1955 tot 2018 zijn er geen meldingen van verwilderde planten. In 2018 is spontane opslag waargenomen in een verwaarloosde moestuin bij Heiloo. De plant is nu in Nederland als zaad in de handel onder de naam Oosterse duizendknoop, Japanse duizendknoop of als 'kusje over de schutting' en lijkt aan populariteit te winnen. Tot nu toe zijn de groeiplaatsen van deze soort weinig bestendig.
Vestigingsstatus Onbekend
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Alhoewel Persicaria orientalis in veel landen adventief of ingeburgerd voorkomt zijn er geen geen aanwijzingen voor invasiviteit. In sommige gebieden, b.v. West Australië, Nieuw Zeeland, Taiwan wordt de soort wel als een onkruid beschouwd.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 1874
Natuurlijke verspreiding
  • Azië
  • Oceanië
  • Verspreiding in Nederland Noord-Holland
    Habitats
  • Stedelijke gebieden
  • Verstoorde gebieden
  • Wijze van introductie Sierdoeleinden
    Impact Gering

    Publicatie

      Vuyck, L. 1901. Nieuwe lijst der Nederlandsche phanerogamen en vaatcryptogamen Prodromus Florae Batavae Volumen: 1523. F.E. Macdonald, Nijmegen. [link]