Overslaan en naar de inhoud gaan

Cotoneaster ambiguus

Indeling

Rosaceae [familie]
Cotoneaster [genus] (24/4)
ambiguus [soort]

Indeling

Rosaceae [familie]
Cotoneaster [genus] (24/4)
ambiguus [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Grote mate van zekerheid (meerdere bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) De soort heeft zich plaatselijk (Noordoostpolder) in grote aantallen gevestigd in de ondergroei van loofbossen. Eveneens vestigingen in de duinen tussen Den Helder en Callantsoog vastgesteld.
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Lokaal
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) De soort wordt vermoedelijk sinds kort als sierstruik aangeplant. Vanuit aanplant kan de plant zich via besetende vogels verspreiden. Plaatselijk komt de soort al in grote aantallen voor.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 2012
Natuurlijke verspreiding Azië
Verspreiding in Nederland
 • Flevoland
 • Gelderland
 • Noord-Holland
 • Verspreiding in Nederland (toelichting) Lokaal voorkomend in bossen in de Noordoostpolder, binnenduinrand (Callantsoog-Den Helder) en omgeving Arnhem.
  Habitats Gematigd loofbos
  Wijze van introductie Sierdoeleinden
  Impact Concurrentie
  Ecologische impact (toelichting) In de Noordoostpolder groeien plaatselijk vele exemplaren in de ondergroei van loofbos. Ook in duinbossen is de soort verschenen. Concurreert met inheemse struiken.

  Publicaties

  • Edu Boer 2015. Verwildering van Cotoneaster Ehrh. (Dwergmispel) in Nederland: de stand van zaken. Gorteria 37(5): 171-180. [link]
  • Verloove, F. 2013. Het genus Cotoneaster (Rosaceae) in het wild in België: een voorlopig overzicht. Dumortiera 103: 3-29. [link]