Overslaan en naar de inhoud gaan

Meloidogyne enterolobii

Indeling

Meloidogyne [genus] (15/9)

Indeling

Meloidogyne [genus] (15/9)

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Grote mate van zekerheid (meerdere bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Wordt sinds 1991 regelmatig geïmporteerd met verschillende soorten waardplanten en kan zich in kassen vestigen (Anonymous 2008)
Vestigingsstatus Niet gevestigd
Zeldzaamheid Uitgeroeid
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) Het is erg waarschijnlijk dat de soort kan overleven in de wamere delen van Europa en in kassen. Is buiten aangetroffen in kwekerijen voor sierplanten in Zuid-Florida dat een klimaat heeft dat vergelijkbaar is met Zuid-Europa. Deze wortelknobbelnematode is ook aangetroffen op rozen uit China wat suggereert dat de soort ook wat lagere temperaturen kan overleven (Anonymous 2008). Met voortschrijdende opwarming van het klimaat zal de soort zich mogelijk ook in Nederland buiten kassen kunnen vestigen. Als wortelknobbelnematoden eenmaal zijn geïntroduceerd is het over het algemeen moeilijk om ze te controleren of uit te roeien. Gezien het grote aantal waardplanten, zowel houtige als kruidachtige gewassen van een grote taxonomische diversiteit, is niet uit te sluiten dat de soort in de toekomst een negatief effect heeft op inheemse plantensoorten.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 1991
Jaar van eerste melding 1991
Natuurlijke verspreiding Onbekend
Habitats Kassen of composthopen
Wijze van introductie
  • Verontreinigd kwekerijmateriaal
  • Parasieten op planten
  • Transport van habitatmateriaal (grond, vegetatie, hout)
  • Impact Herbivorie
    Ecologische impact (toelichting) Bij verdere opwarming van het klimaat zou de soort in Nederland mogelijk ook buiten kunnen overleven. Gezien de grote taxonomische diversiteit van de waardplanten, waaronder zowel kruidachtige als houtige gewassen, is het niet onwaarschijnlijk dat in dat geval ook inheemse plantensoorten als waardplant worden gebruikt.
    Economische impact (toelichting) Onder de waardplanten bevinden zich belangrijke landbouwgewassen en vele soorten sierplanten. Het is een agressieve wortelknolnematode die de resistentie in vele cultivars kan doorbreken (Anonymous 2008). De nematode dringt de wortels van planten binnen waarna (grote) knobbels op de wortels ontstaan. Dit belemmert water- en voedselopname, waardoor de planten slecht groeien, bladeren vergelen, en de opbrengst van vruchtgewassen sterk terugloopt. De nematode is zeer schadelijk op onder meer tomaat, paprika en komkommer, maar tast ook aardappelknollen aan. Bij siergewassen kan de aantasting de groei belemmeren. (Anonymous 2022)

    Publicaties