Overslaan en naar de inhoud gaan

Erodium crinitum

Indeling

Geraniaceae [familie]
Erodium [genus] (16/3)
crinitum [soort]

Indeling

Geraniaceae [familie]
Erodium [genus] (16/3)
crinitum [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Nee
Betrouwbaarheid beoordeling Onzekerheid (enkel gebaseerd op inschatting door expert)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Erodium crinitum is een éénjarige plant die oorspronkelijk inheems is in de sub-tropische en gematigde klimaatzone's in Australië. In België en Groot-Brittanië wordt het beschouwd als een woladevntief. In Nederland is de soort in de periode 1940-1954 aangetroffen bij een wolfabriek in Tilburg. In de vorige eeuw is de soort ook aangetroffen op oevers en verlaten grintgroeven langs de Grensmaas bij Meers (1955), Itteren (1961-1964) en Grevenbicht (1961 en 1962). In de jaren 2019 en 2020 zijn langs de Grensmaas bij Itteren en Grevenbicht weer verschillende planten aangetroffen. De zaden zijn hier ooit door de Maas aangevoerd vanuit de toendertijd bij Verviers in België bovenstrooms gelegen wolfabrieken. Het is nog niet duidelijk of de huidige groeiplaatsen langs de Grensmaas bestendig zijn of als adventief zijn te beschouwen.
Vestigingsstatus Onbekend
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) Erodium crinitum is volledig ingeburgerd in Japan. De plant staat in Japan op de lijst met invasieve soorten.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 1940
Natuurlijke verspreiding Oceanië
Verspreiding in Nederland Limburg
Verspreiding in Nederland (toelichting) In de vorige eeuw adventief bij wolfabrieken en langs oevers en in grindgroeven langs de Grensmaas. Recent weer waargenomen langs de Grensmaas.
Habitats Oeverzones
Wijze van introductie Contaminant op dieren
Impact Gering
Ecologische impact (toelichting) Gezien geringe verspreiding in het verleden en heden en 1-jarige levensvorm vooralsnog geen redenen om aan te nemen dat deze plant zich tot invasieve exoot zal ontwikkelen.

Publicatie