Overslaan en naar de inhoud gaan

Pituophis-hybriden Pituophis sp.

Foto: Richard Struijk

Indeling

Colubridae [familie]
Pituophis [genus] (1/0)
sp. [soort]

Indeling

Colubridae [familie]
Pituophis [genus] (1/0)
sp. [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Nee
Betrouwbaarheid beoordeling Onzekerheid (enkel gebaseerd op inschatting door expert)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Er is een redelijke hoeveelheid informatie beschikbaar over de situatie in het leefgebied en de minimale aantallen aanwezige individuen, maar nog onvoldoende over de potentie tot succesvolle reproductie. Het is daarom nog onzeker of vestiging van een populatie mogelijk is. Op grond van expert judgement wordt ingeschat dat dat niet het geval is. In de Zuid-Hollandse duinen blijkt geen sprake te zijn van één enkele soort, maar van een groep van hybride individuen waarin genetisch materiaal van meerdere soorten en ondersoorten uit het genus Pituophis is aangetroffen, te weten Pituophis catenifer sayi, P. c. affinis, P. melanoleucus en P. ruthveni (stierslangen, gopherslangen en pijnboomslangen).
Vestigingsstatus Niet gevestigd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) De dieren kunnen tenminste milde winters in Nederland overleven. Dit is via individuele herkenning bekend geworden. Bewijs voor succesvolle voortplanting ontbreekt.
Type introductie Opzettelijk
Jaar van eerste melding 2005
Natuurlijke verspreiding Noord-Amerika
Verspreiding in Nederland Zuid-Holland
Verspreiding in Nederland (toelichting) Ook enkele vondsten in andere provincies, maar dat gaat telkens om een enkele waarneming van steeds één individu. Dat is niet vergelijkbaar met de situatie in de Zuid-Hollandse duinen.
Habitats
 • Kustgebied
 • Struweel
 • Wijze van introductie Huisdier-/aquariumhandel
  Impact
 • Predatie
 • Concurrentie
 • Ziekteoverdracht
 • Sociaal-economisch
 • Ecologische impact (toelichting) De impact is een inschatting. Behalve algemene knaagdieren treedt misschien ook predatie op van zandhagedissen, minder algemene zoogdieren en grondbroedende vogels.
  Economische impact (toelichting) Kosten voor onderzoek, voorlichting en eventueel bestrijding.

  Publicaties