Overslaan en naar de inhoud gaan

Eclipta prostrata

Indeling

Asteraceae [familie]
Eclipta [genus] (1/0)
prostrata [soort]

Indeling

Asteraceae [familie]
Eclipta [genus] (1/0)
prostrata [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Nee
Betrouwbaarheid beoordeling Onzekerheid (enkel gebaseerd op inschatting door expert)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Eclipta prostrata is een éénjarig kruid dat oorspronkelijk inheems is in Noord- en Zuid-Amerika. De soort is voor het eerst in 1972 in Nederland waargenomen op een industrieterrein in Velsen. In 2018 volgden waarnemingen in Rhoon, Schiedam, Amsterdam en Alkmaar; in 2019 in Overloon. Op de eerste groeiplaatsen in Nederland en België verscheen de soort waarschijnlijk als graanadventief bij graanoverslag. Latere verwilderingen zijn terug te voeren op invoer uit zuidelijke landen met kuipplanten. De soort vormt in Nederland geen bestendige groeiplaatsen; het groeiseizoen is hier waarschijnlijk te kort voor de vorming van rijpe zaden. Nieuwe groeiplaatsen ontstaan door aanvoer van zaden uit het buitenland.
Vestigingsstatus Niet gevestigd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Kortlevende éénjarige soort, die in het Nederlandse klimaat geen bestendige groeiplaatsen vormt. In warmer klimaten een lastig onkruid in akkers op vochthoudende bodems.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 1972
Natuurlijke verspreiding
 • Noord-Amerika
 • Zuid-Amerika
 • Verspreiding in Nederland
 • Noord-Brabant
 • Noord-Holland
 • Zuid-Holland
 • Verspreiding in Nederland (toelichting) De soort wordt recent vooral aangetroffen in het stedelijk gebied en bij tuincentra. In tuincentra worden de planten aangetroffen in de potten van uit zuidelijke landen ingevoerde kuipplanten (o.a. Olijf, Steeneik en Blauwe regen).
  Habitats Stedelijke gebieden
  Wijze van introductie Verontreinigd kwekerijmateriaal
  Economische impact (toelichting) In streken met een warmer klimaat is het een lastig onkruid in verschillende gewassen, met name in rijstvelden. De soort komt daar ook voor in pioniervegetaties langs rivier- en meeroevers.