Overslaan en naar de inhoud gaan

Megastylus woelki

Foto: Joop Woelke

Indeling

Ichneumonidae [familie]
Megastylus [genus] (8/4)
woelki [soort]

Indeling

Ichneumonidae [familie]
Megastylus [genus] (8/4)
woelki [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Deze wespen zijn gevonden in twee orchideeënkassen in Nederland. Het is zeker mogelijk dat de (kleine) wesp ook elders voorkomt.
Vestigingsstatus In gevangenschap/gecultiveerd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Waarschijnlijk een gespecialiseerde endoparasiet van neotropische vliegen uit de familie Keroplatidae.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2005 - 2015
Jaar van eerste melding 2015
Natuurlijke verspreiding Zuid-Amerika
Verspreiding in Nederland (toelichting) Deze wespen zijn gevonden in twee orchideeënkassen in Nederland (locaties niet gepubliceerd). Het is zeker mogelijk dat de (kleine) wesp ook elders voorkomt.
Habitats Kassen of composthopen
Wijze van introductie Verontreinigd kwekerijmateriaal
Impact Gering
Ecologische impact (toelichting) Waarschijnlijk een gespecialiseerde endoparasiet van neotropische vliegen uit de familie Keroplatidae. Overstap naar inheemse soorten ligt niet voor de hand.
Economische impact (toelichting) Deze sluipwesp kan ingezet worden als biologische bestrijder van vliegen uit de familie Keroplatidae die in (orchideeën)kassen veel voorkomen (maar waarvan niet zeker is of ze schade toebrengen aan de sierplanten).

Publicatie

    Humala, A.E., H.M. Kruidhof & J.B. Woelke 2017. New species of Megastylus (Hymenoptera: Ichneumonidae: Orthocentrinae) reared from larvae of Keroplatidae fungus gnats (Diptera) in a Dutch orchid greenhouse. Journal of Natural History 51: 83-95.