Overslaan en naar de inhoud gaan

Eusarsiella zostericola

Indeling

Sarsiellidae [familie]
Eusarsiella [genus] (1/0)

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) De determinaties zijn uitgevoerd door een expert
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Lokaal
Invasiviteit Invasief
Invasiviteit (toelichting) E. zostericola is vermoedelijk afkomstig van de Atlantische kust van Noord Amerika. Vermoedelijk is de soort door transport van schelpdieren meegekomen naar de Europese kust. In Zuid-Engeland werd de soort voor waargenomen (Kornicker 1975; Bamber 1987a genoemd in Faasse, 2013)
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 2012
Natuurlijke verspreiding
 • Noord-Amerika
 • Noordelijke Atlantische Oceaan
 • Verspreiding in Nederland Zeeland
  Verspreiding in Nederland (toelichting) Voor Eusarsiella zostericola geldt dat het jaar van introductie in Nederland moeilijk is in te schatten. Over de huidige verspreiding valt eveneens weinig te zeggen. Korringa (1951) was de laatste persoon die ostracoden uit onze streken bustudeerde waarbij hij uitging van een klein aantal monsters van de epifauna op oesters. Bij standaard benthos-bemonstering is de kans klein om de soort aan te treffen. Volwassen dieren zijn iets meer dan één millimeter lang, maar volwassenen dieren zijn slechts een deel van het jaar aanwezig en dan ook nog in kleine dichtheden. Alleen met gericht en intensief onderzoek kan een beeld worden verkregen van de verspreiding en een eventuele toename van de soort. Voor de Oosterschelde is wel zeker dat de soort in alle jaren van 2012 t/m 2018 is waargenomen. Voor de jaren 2017 en 2018 geldt dat de soort op meerdere locaties is vastgesteld.
  Wijze van introductie Aquacultuur
  Impact Niet bekend
  Ecologische impact (toelichting) Niet bekend
  Economische impact (toelichting) Niet bekend

  Publicatie

   M. Faasse 2013. The North American ostracod Eusarsiella zostericola (Cushman, 1906) arrives in mainland Europe Volume 2, Issue 1: 47–50. BioInvasions Records (2013). [link]