Overslaan en naar de inhoud gaan

Xylosandrus crassiusculus

Foto: Laura Lazarus, North Carolina Division of Forest Resources

Indeling

Scolytinae [subfamilie]
Xylosandrus [genus] (1/0)

Het genus Xylosandrus omvat 40 soorten schorskevers (Scolytinae) die inheems zijn in (sub)tropische gebieden (Wood & Bright 1992, Dole & Cognato 2010). Vier daarvan zijn recent onbedoeld in Europa geïntroduceerd: Xylosandrus germanus, X. morigerus, X. compactus en X. crassiusculus (Kirkendall & Faccoli 2010, Francardi et al. 2012). Eerstgenoemde (als Xyleborus germanus op het soortenregister) bereikte in 1998 ook Nederland en heeft zich hier inmiddels gevestigd (Vorst et al. 2008, Vorst 2010). Xylosandrus morigerus is incidenteel geïmporteerd in Nederland maar heeft zich (nog) niet gevestigd (Vorst 2010b). De andere soorten zijn nog niet uit Nederland bekend.

Schorskevers zijn in het algemeen klein en erg lastig te determineren. Mannetjes van het genus Xylosandrus kunnen niet vliegen en zijn zeldzaam. Ze worden weinig gevonden. Een determinatietabel voor de tot nu toe in Europa aangetroffen soorten gebaseerd op vrouwelijke exemplaren is te vinden in Nageleisen et al. (2015) en Francardi et al. (2017). Vrouwtjes van Xylosandrus crassiusculus zijn 2,1-2,9 mm groot. Ze zijn cylindrisch van vorm. De kop is vanaf de bovenkant niet te zien. Deze ligt verscholen onder het halsschild. De kevers zijn roodbruin met de achterste helft van de dekschilden geleidelijk overgaand naar donkerbruin. De mannetjes zijn circa 1,5 mm en veel kleiner dan de vrouwtjes.

Een hulp bij de herkenning zijn de typische boormeelstaafjes die uit aangetaste bomen steken. Bij de aanleg van de boorgangen persen de kevers namelijk boormeel naar buiten waardoor het lijkt alsof er tandenstokers in de boom geprikt zijn (zie foto).

Bron

Auteur(s)

Colijn, E.O.