Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebogen traliemossel Ischadium recurvum

Indeling

Mytilidae [familie]
Ischadium [genus] (1/0)
recurvum [soort]

Indeling

Mytilidae [familie]
Ischadium [genus] (1/0)
recurvum [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Grote mate van zekerheid (meerdere bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) De soort is met zekerheid vastgesteld door meerdere experts waaronder de Bruyne (2018) en Goud et al. (2019).
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Algemeen
Invasiviteit Invasief
Invasiviteit (toelichting) Het oorspronkelijke leefgebied is de Golf van Mexico, de soort werd beschreven van de Mississippi-rivier nabij New Orleans. Met oesters werden vervolgens exemplaren naar elders getransporteerd, zoals naar New England, Rhode Island en mogelijk Californië. De Nederlandse populatie is de eerste uit Europa. Gezien de sterke toename in het Noordzeekanaal wordt dat de soort voor wat betreft brakke wateren als sterk invasief beschouwd.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2015 - 2018
Jaar van eerste melding 2018
Natuurlijke verspreiding Noord-Amerika
Verspreiding in Nederland Noord-Holland
Verspreiding in Nederland (toelichting) De soort komt inmiddels algemeen voor in het hele Noordzeekanaal en rondom Amsterdam. Uit de afmetingen (groeistadia) viel eind 2018 af te leiden dat ze hier al zeker 4 jaar aanwezig waren.
Habitats
 • Mariene habitats
 • Estuaria en brakwatergebieden
 • Wijze van introductie Ballastwater schip/boot
  Impact Concurrentie
  Ecologische impact (toelichting) De dieren hebben een hoge tolerantiegraad voor temperatuur (tussen 0 to 35⁰C) en verdragen verschillende zoutgehalten (saliniteit tussen 4.5-36 PSU). De soort staat bekend als fouling species en zou bij hoge voorkomens ook schade kunnen toebrengen aan oesters, die qua groei vervormen. In de literatuur worden ook ruimte- en voedselconcurrentie genoemd als impact. Dat geldt met name broedval van oesters, maar ook andere brakwatersoorten.
  Economische impact (toelichting) Wanneer de soort ook in het Grevelingenmeer aanslaat kan dit grote gevolgen hebben voor de kweek van Platte oesters Ostrea edulis.

  Publicaties