Overslaan en naar de inhoud gaan

Euphorbia oblongata

Indeling

Euphorbiaceae [familie]
Euphorbia [genus] (32/13)
oblongata [soort]

Indeling

Euphorbiaceae [familie]
Euphorbia [genus] (32/13)
oblongata [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Grote mate van zekerheid (meerdere bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Euphorbia oblongata is een overblijvende, kruidachtige plant, die oorspronkelijk inheems is op de Balkan en in Turkije. De soort is vooral in de vorm van zaden, maar ook wel als plant in de handel. Het aantal verkooppunten is nog gering. Vanwege de lange bloeitijd is de plant populair, o.a. als snijbloem. De plant zaait zich makkelijk uit. Op de eerste locatie waar de plant in Nederland waargenomen is, is ze na 10 jaar nog steeds aanwezig.
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Er zijn geen aanwijzingen dat deze soort in Europa invasief kan worden. In enkele westelijk staten van de VS (Washington & Californië) wordt de soort wel beschouwd als een 'invasive noxious weed', vanwege het vormen van dichte bestanden, waarin de inheemse vegetatie verdrongen wordt en vanwege het melksap dat huidirritaties kan veroorzaken.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 2007
Natuurlijke verspreiding Europa
Verspreiding in Nederland
 • Noord-Holland
 • Zuid-Holland
 • Zeeland
 • Verspreiding in Nederland (toelichting) De eerste waarneming dateert uit 2007, toen de plant werd waargenomen aan de voet van een binnendijk in de berm van een fietspad ten oosten van Terneuzen. De plant werd eerst aangezien voor Brede wolfsmelk en pas in 2017 herkend als Euphorbia oblongata. De planten waren hier na 10 jaar nog steeds aanwezig. In de jaren 2017 en 2018 is er een toenemend aantal waarnemingen in stedelijk gebied in de provincies Noord- en Zuid-Holland.
  Habitats
 • Agrarische gebieden
 • Onder menselijk beheer
 • Wijze van introductie Sierdoeleinden
  Impact Niet bekend