Overslaan en naar de inhoud gaan

Gestreept vlotgras Glyceria striata

Indeling

Poaceae [familie]
Glyceria [genus] (5/4)
striata [soort]

Indeling

Poaceae [familie]
Glyceria [genus] (5/4)
striata [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Glyceria striata is oorspronkelijk inheems in Noord-Amerika en is van daaruit onopzettelijk in Europa ingevoerd, vermoedelijk als verontreiniging in graan of met paardenvoer. In 1849 werd de soort voor het eerst verwilderd aangetroffen in de omgeving van Parijs. Inmiddels is de soort in de meeste Zuid-, Midden- en Noord-Europese landen ingeburgerd. In 2017 is de plant voor het eerst in België aangetroffen en in 2018 werd de soort voor het eerst in nederland aangetroffen.
Vestigingsstatus Onbekend
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) In Oost-Europa wordt de soort, gezien de langzame uitbreiding en het voorkomen in soortenrijke vegetaties, niet als invasief beschouwd. In Frankrijk gedraagt de soort zich wel invasief. De soort kan door vegetatieve uitbreiding met ondergrondse uitlopers in oevervegetaties gaan domineren en inheemse soorten verdringen. Lokaal wordt het biotoop van de Geelbuikvuurpad nadelig beïnvloed.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 2018
Natuurlijke verspreiding Noord-Amerika
Verspreiding in Nederland Flevoland
Verspreiding in Nederland (toelichting) In 2018 is in het Voorsterbos (Flevoland) de eerste groeiplaat in Nederland ontdekt. Gezien de grote gelijkenis met Poa-soorten is het mogelijk dat de soort over het hoofd gezien wordt.
Habitats
 • Oeverzones
 • Wetlands
 • Gematigd loofbos
 • Wijze van introductie Zaadcontaminant
  Impact Niet bekend
  Ecologische impact (toelichting) Ecologische impact in Nederland is onbekend. Mogelijk is de ondersoort subsp. difformis, die o.a. in Frankrijk en België aangetroffen is, invasiever dan andere ondersoorten.

  Publicaties

  • Pineau, C. 2016. Glyceria striata. Base d’information sur les invasions biologiques en milieux aquatiques. Groupe de travail national Invasions biologiques en milieux aquatiques. UICN France et Onema.. [link]
  • Piwowarski, B & W. Bartoszek 2012. The occurrence of Glyceria striata (Lam.) Hitchc. in Europe and the new localities of the species in Poland 81(2): 87-92. Acta Societatis Botanicorum Poloniae. [link]
  • Verloove, F. 2016. Manual of the Alien Plants of Belgium; Glyceria striata. Meise Botanic Garden. [link]