Overslaan en naar de inhoud gaan

Limonium gerberi

Indeling

Limonium [genus] (6/3)
gerberi [soort]

Indeling

Limonium [genus] (6/3)
gerberi [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Limonium gerberi is een overblijvende plant, die oorspronkelijk afkomstig is uit Oost- en Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië. Binnen het oorspronkelijke verspreidingsgebied is het een steppenplant. Door het bezit van zoutklieren kan de plant groeien in zilte milieu's. In Nederland is de plant met verschillende cultivars, zowel als snijbloem als vaste plant, in de handel onder de naam 'Zeelavendel' of ook wel (foutief) als 'Lamsoor'. Ook hybriden met andere Limonium-soorten (o.a. L. caspium en L. bellidifolium) zijn in de handel. In 2018 werden in de middenberm van de A58 in Zeeland verspreid over enkele kilometers in totaal 18 planten waargenomen. De planten kunnen zich in de zilte en droge middenberm waarschijnlijk goed handhaven. Indien de planten pas na bloei en zaadzetting worden afgemaaid, zullen zij zich waarschijnlijk verder langs de A58 kunnen verspreiden.
Vestigingsstatus Onbekend
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Er zijn geen aanwijzingen dat deze soort invasief is. Mogelijk kan de soort zich op den duur gaan vestigen op buitendijkse zilte natuurgebieden in Zeeland.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 2018
Natuurlijke verspreiding
 • Azië
 • Europa
 • Verspreiding in Nederland Zeeland
  Verspreiding in Nederland (toelichting) zie boven
  Habitats Onder menselijk beheer
  Wijze van introductie Sierdoeleinden
  Impact Niet bekend
  Ecologische impact (toelichting) Ecologische impact is onbekend. De verspreiding zal waarschijnlijk beperkt blijven tot droge, zilte milieu's, zoals middenbermen van gepekelde snelwegen, of alleen bij (extreem) hoog water overspoelde kustgebieden.

  Publicatie

   Berg, J. van den 2018. Limonium platyphyllum Lincz. als snelwegadventief langs de A58 in Zeeland 83: 10-12. Het Blad. [link]