Overslaan en naar de inhoud gaan

Oenothera depressa

Indeling

Onagraceae [familie]
Oenothera [genus] (28/4)
depressa [soort]

Indeling

Onagraceae [familie]
Oenothera [genus] (28/4)
depressa [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Oenothera depressa is een waarschijnlijk uit Noord-Amerika afkomstige Teunisbloem-soort. In Oost- en Midden-Europa is het één van de meeste algemeen voorkomende Oenothera-soorten. In 2018 is de soort aangetroffen op ruderale terreinen in 5 kilometerhokken in Noord-Holland. In 2015 werd de soort al eens door de Duitse Oenothera-expert Michael Hassler bij Venlo aangetroffen. Waarschijnlijk komt de soort al langer en algemener voor maar wordt de soort niet herkend. Ondanks de korte levensduur van de planten (ze sterven af na bloei en zaadzetting) en het vaak tijdelijke karakter van de groeiplaatsen kan Oenothera depressa waarschijnlijk als gevestigd worden beschouwd.
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Oenothera's vestigen zich in hoofdzaak in verstoorde mileu's of in vroege successiestadia en niet in stabiele natuurlijke vegetaties of latere successiestadia. Vanwege hun beperkte levensduur en het missen van aanpassingen voor lange afstandsverspreiding wordt hun invasiviteit over het algemeen als gering ingeschat.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 2018
Natuurlijke verspreiding Noord-Amerika
Verspreiding in Nederland
 • Limburg
 • Noord-Holland
 • Verspreiding in Nederland (toelichting) In stedelijk gebied en op braakliggende terreinen in de omgeving van Alkmaar en Amsterdam.Tot nu toe zijn alleen in Noord-Holland aangetroffen planten met zekerheid op naam gebracht. Het is waarschijnlijk dat de soort binnen Nederland een wijdere verspreiding heeft.
  Habitats
 • Stedelijke gebieden
 • Verstoorde gebieden
 • Wijze van introductie Sierdoeleinden
  Impact Gering

  Publicatie