Overslaan en naar de inhoud gaan

Cenchrus macrourus

Indeling

Poaceae [familie]
Cenchrus [genus] (8/0)
macrourus [soort]

Indeling

Poaceae [familie]
Cenchrus [genus] (8/0)
macrourus [soort]

Exotenpaspoort ?

Reƫle kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Onzekerheid (enkel gebaseerd op inschatting door expert)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Cenchrus macrourus (synoniem van Pennisetum macrourum Trin.) is een hoog opgaand, overblijvend, uit zuidelijk Afrika afkomstig C4-gras. In Nederland is het als siergras in de handel, soms onder de (foutieve) Nederlandse naam 'Lampenpoetsersgras'. Ook de zaden zijn in de handel. Het gras verspreid zich zowel via zaden als vegetatief. Vegetatieve verspreiding vindt plaats door middel van lange, ondergrondse uitlopers. De zaden worden verspreid door wind en water en hechten zich aan de vacht van dieren, aan kleding en aan voertuigen. In 2018 is een verwilderde plant aangetroffen in het stedelijk gebied van Amsterdam.
Vestigingsstatus Onbekend
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) In Australiƫ en Nieuw Zeeland wordt Cenchrus macrourum (African feather grass) beschouwd als een (potentieel) invasief en lastig te bestrijden onkruid. In bossen, bermen, oevers, moerassen en in het stedelijk gebied kan het gaan domineren en inheemse soorten verdringen.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 2018
Natuurlijke verspreiding Afrika
Verspreiding in Nederland Noord-Holland
Verspreiding in Nederland (toelichting) zie boven
Habitats Stedelijke gebieden
Wijze van introductie Sierdoeleinden
Impact Niet bekend
Ecologische impact (toelichting) In sommige gebieden gedraagt Cenchrus macrourus zich invasief. De soort is slecht bestand tegen strenge winters. Of de soort onder de Nederlandse omstandigheden zich tot een invasieve soort zal ontwikkelen is onbekend.
Economische impact (toelichting) In Australie heeft dominantie van Cenchrus macrourum geleidt tot belemmering van de waterafvoer in watergangen, verhoging van de brandbaarheid in bosgebieden en het ongeschikt maken van graslanden voor beweiding door vee.

Publicatie