Overslaan en naar de inhoud gaan

Knekelframboos Rubus niveus

Indeling

Rosaceae [familie]
Rubus [genus] (205/6)
niveus [soort]

Indeling

Rosaceae [familie]
Rubus [genus] (205/6)
niveus [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Rubus niveus is een bramensoort die oorspronkelijk inheems is in grote delen van Zuidoost-Azië. In Nederland is de soort aangeplant in parken, plantsoenen en grote tuinen. Zaden worden, onder de naam 'Mysore Framboos' of 'Ceylon raspberry', over het internet verhandeld. De soort wordt door vogels verspreid en verspreid zich ook vegetatief door middel van uitlopers. In 2018 is de soort verwilderd aangetroffen in Amsterdam zuidoost in de omgeving van de A10.
Vestigingsstatus Onbekend
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) In warmere gebieden zoals Hawaii, Zuid-Afrika en de Galapagos eilanden is Rubus niveus een geduchte invasieve exoot, die lastig te bestrijden is. Over de invasiviteit in gebieden met een gematigd klimaat is weinig bekend.
Type introductie Onbekend
Jaar van eerste melding 2018
Natuurlijke verspreiding Azië
Verspreiding in Nederland Noord-Holland
Verspreiding in Nederland (toelichting) Rubus niveus wordt al aangeplant in Nederland en wordt door vogels verspreid. Vooral in de relatief wat warmere stedelijke gebieden in het westen van het land is deze soort waarschijnlijk geheel winterhard. (USDA hardiness 8-11, UK hardiness 9).
Habitats Stedelijke gebieden
Wijze van introductie
  • Tuinbouw
  • Sierdoeleinden
  • Impact Concurrentie

    Publicaties