Overslaan en naar de inhoud gaan

Hanseniella oligomacrochaeta

Indeling

Hanseniella [genus] (4/0)

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Gevonden bij een orchideeënkwekerij, waar waarschijnlijk een populatie zit. Dit was de eerste vondst voor NL. Verder alleen bekend uit een kas in Duitsland.
Vestigingsstatus In gevangenschap/gecultiveerd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Deze soort is pas in 2002 beschreven uit een kas in Berlijn en de vondst in Luttelgeest is de tweede vondst van de soort wereldwijd. Over de invasiviteit is niks bekend. Maar gezien de vondst in een tropische dierentuinkas, is het niet aannemelijk dat ze invasief wordt, aangezien dergelijke dieren in het algemeen niet buiten kunnen aanslaan.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 2016
Natuurlijke verspreiding Onbekend
Verspreiding in Nederland Flevoland
Verspreiding in Nederland (toelichting) Gevonden in een orchideeënkwekerij in Luttelgeest en dit was de eerste vondst in ons land. Er kijken nauwelijks mensen naar wortelduizendpoten, dus over het voorkomen in NL is verder niks bekend.
Habitats Kassen of composthopen
Wijze van introductie
 • Verontreinigd kwekerijmateriaal
 • Transport van habitatmateriaal (grond, vegetatie, hout)
 • Impact
 • Herbivorie
 • Sociaal-economisch
 • Ecologische impact (toelichting) Onbekend bij deze voor NL nieuwe soort, maar exoten uit tropische kassen kunnen vaak niet aanslaan in het buitengebied, dus er is weinig ecologische schade te verwachten.
  Economische impact (toelichting) Economische schade door wortelduizendpoten is mogelijk, aangezien ze aan wortels, rhizomen en knollen vreten en zo bijvoorbeeld in de glastuinbouw planten kunnen schaden. Mogelijk speelt dit al in de orchideeënkwekerij.

  Publicatie

   Soesbergen, M. 2019. Hanseniella lanceolata sp.n. (Myriapoda: Symphyla) found in a European hothouse. Arthropoda Selecta 28: 27-36.