Overslaan en naar de inhoud gaan

Psallus helenae

Indeling

Miridae [familie]
Psallus [genus] (22/21)
helenae [soort]

Indeling

Miridae [familie]
Psallus [genus] (22/21)
helenae [soort]

Exotenpaspoort ?

Reƫle kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Eerste Nederlandse vondst In 2019 in De Kaaistoep (Noord-Brabant) waar de soort werd gevangen op licht (Aukema, 2020).
Vestigingsstatus Onbekend
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Vormt geen bedreiging voor inheemse biodiversiteit aangezien de waardplant moseik (Quercus cerris) van nature niet in Nederland voorkomt.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2019
Jaar van eerste melding 2019
Natuurlijke verspreiding Europa
Verspreiding in Nederland Noord-Brabant
Verspreiding in Nederland (toelichting) Tot nu toe is de soort slechts op een locatie in in Noord-Brabant aangetroffen, maar de soort komt waarschijnlijk op meer plekken voor waar de waardplant moseik (Quercus cerris) is aangeplant of verwilderd.
Habitats Stedelijke gebieden
Wijze van introductie Onbekend
Impact
  • Herbivorie
  • Gering
  • Ecologische impact (toelichting) Aangezien de waardplant moseik (Quercus cerris) zelf een exoot is zal de ecologische impact waarschijnlijk gering zijn en mogelijk zelfs positief als de soort een negatief effect heeft op de waardplant waar deze verwilderd voorkomt zoals in de duinen.
    Economische impact (toelichting) Veroorzaakt mogelijk schade aan waardplant moseik (Quercus cerris) in kwekerijen, tuinen en stedelijk gebied.

    Publicatie

      Aukema, B. 2020. Wantsen op licht (Hemiptera: Heteroptera). In: Natuurstudie in De Kaaistoep. Verslag 2019, 25e onderzoeksjaar. 13-16. TWM Gronden BV, Natuurmuseum Brabant & KNNV-afdeling Tilburg.