Overslaan en naar de inhoud gaan

Plesiomorpha flaviceps

Indeling

Geometridae [familie]
Plesiomorpha [genus] (1/0)
flaviceps [soort]

Indeling

Geometridae [familie]
Plesiomorpha [genus] (1/0)
flaviceps [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Onzekerheid (enkel gebaseerd op inschatting door expert)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) De soort is eenmaal in Nederland aangetroffen in 2018. In 2016 was de eerste melding in Duitsland in tuincentrum en deze bleef aanwezig (in meerdere generaties, dus voortplantend) tot in 2017.een tweede melding in 2018. Ook in Engeland in 2016 eenmaal aangetroffen bij Londen.
Vestigingsstatus Niet gevestigd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) Heeft als waardplanten diverse uitheemse hulstsoorten, maar kan mogelijk ook de inheemse hulst als waardplant gaan gebruiken, maar geen zekerheid daarover
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2018
Jaar van eerste melding 2018
Natuurlijke verspreiding Azië
Verspreiding in Nederland Noord-Brabant
Verspreiding in Nederland (toelichting) Eenmalige waarneming in Bosschenhoofd (NB) gemeente Halderberge op 15-10-2018. Ook meldingen uit Duitsland, Denemarken en Engeland.
Habitats
  • Stedelijke gebieden
  • Onder menselijk beheer
  • Wijze van introductie Onbekend
    Impact Herbivorie
    Ecologische impact (toelichting) De rups heeft diverse Aziatische hulstsoorten als waardplant, waaronder japanse hulst, een soort die regelmatig in tuinen wordt gebruikt en als vervanging geldt voor de buxus die door de buxusmotten zijn gedecimeerd. Mochten de rupsen ook de inheemse hulst gaan eten dan kunnen er flinke ecologische gevolgen zijn.
    Economische impact (toelichting) Japanse hulst is minder belangrijk dan buxus, die ook grote cultuurhistorische waarde heeft en veel meer voorkwam. Toch kan de soort wel laagvormig worden en dan flink huishouden in tuinen

    Publicaties