Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse bladvlo Aphalara itadori

Indeling

Aphalaridae [familie]
Aphalara [genus] (9/6)
itadori [soort]

Indeling

Aphalaridae [familie]
Aphalara [genus] (9/6)
itadori [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Onzekerheid (enkel gebaseerd op inschatting door expert)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Soort is uitgezet om de Japanse duizendknopen in toom te houden. Onderzoek heeft aannemelijk gemaakt dat de bladvlo in Nederland populaties zou moeten kunnen opbouwen.
Vestigingsstatus Onbekend
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Onderzoek heeft aangetoond dat de Japanse bladvlo niet kan overstappen op inheemse duizendknopen. De soort lijkt daarmee strikt monofaag op de exotische Japanse duizendknopen en schade aan autochtone natuur is niet te verwachten.
Type introductie Opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2020
Jaar van eerste melding 2020
Natuurlijke verspreiding Azië
Verspreiding in Nederland (toelichting) De bladvlo is uitgezet op 3 locaties in een veldexperimentale opzet. Monitoring en vervolguitzettingen zullen plaatsvinden. Als de soort succesvol de Japanse duizendknopen kan reduceren, zullen er naar verwachting meer plekken zijn waar de soort wordt uitgezet of die ze op eigen kracht koloniseert.
Habitats
 • Stedelijke gebieden
 • Verstoorde gebieden
 • Gematigd loofbos
 • Struweel
 • Wijze van introductie Biologische bestrijding
  Ecologische impact (toelichting) Geen. De soort lijkt strikt monofaag op de exotische Japanse duizendknopen en schade aan autochtone natuur is niet te verwachten.
  Economische impact (toelichting) Geen. De soort is uitgezet om juist beheerskosten van de Japanse duizendknopen te reduceren.

  Publicatie

   Jansen, M. 2020. Nederlandse primeur: veldproeven met exoot om invasieve plant te bestrijden. Universiteit Leiden. [link]