Overslaan en naar de inhoud gaan

Stenomacrus meijeri

Indeling

Ichneumonidae [familie]
Stenomacrus [genus] (8/7)
meijeri [soort]

Indeling

Ichneumonidae [familie]
Stenomacrus [genus] (8/7)
meijeri [soort]

Exotenpaspoort ?

Reƫle kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) De soort is beschreven op basis van materiaal uit Nederland dat is verzameld in kassen in Bleiswijk en Hendrik ido Ambacht. In Bleiswijk is Stenomacrus meijeri in meerdere kassen aangetroffen. Er zijn nog geen vondsten uit andere landen bekend.
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Lokaal
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Aangezien de soort alleen in verwarmde kassen is aangetroffen is er geen bedreiging voor de inheemse biodiversiteit. Het is echter niet uit te sluiten dat de soort ook buiten kassen kan overleven aangezien er niets over de ecologie en natuurlijke verspreiding van de soort bekend is.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2006 - 2016
Jaar van eerste melding 2016
Natuurlijke verspreiding Onbekend
Verspreiding in Nederland Zuid-Holland
Verspreiding in Nederland (toelichting) Aangetroffen in verwarmde kassen in Bleiswijk en Hendrik ido Ambacht. Komt waarschijnlijk wijdverspreid voor in kassen waar sierplanten gekweekt worden. De vondst in Hendrik ido Ambacht was in de kas van een kweker en leverancier van jonge planten die elders opgekweekt worden. Dit duidt op een mogelijke verspreidingsroute.
Habitats Kassen of composthopen
Wijze van introductie
  • Verontreinigd kwekerijmateriaal
  • Onbekend
  • Impact
  • Predatie
  • Gering
  • Ecologische impact (toelichting) Omdat Stenomacrus meijeri in Nederland uitsluitend lijkt voor te komen in verwarmde kassen is er geen impact op inheemse soorten of ecosystemen. Aangezien de soort parasiteert op rouwmuggen van het genus Bradysia zou een eventueel voorkomen buiten kassen effect kunnen hebben op inheemse Bradysia-soorten. Vooralsnog is de soort echter alleen als parasiet van de exoot Bradysia difformis (= impatiens) vastgesteld.
    Economische impact (toelichting) Rouwmuggen van het genus Bradysia zijn schadelijk voor de teelt van sierplanten in kassen. Aangezien Stenomacrus meijeri parasiteert op de eveneens in kassen voorkomende exoot Bradysia difformis (= impatiens) is, wanneer de soort tot kassen beperkt blijft, de ecomische impact waarschijnlijk positief.

    Publicatie

      Woelke, J.B., K. Pham & A.E. Humala 2020. New species of Stenomacrus (Hymenoptera: Ichneumonidae: Orthocentrinae) reared from Bradysia impatiens (Diptera: Sciaridae) in The Netherlands. Journal of Natural History 54 (25-26): 1603-1616. [link]