Overslaan en naar de inhoud gaan

Stigmaeopsis longus

Indeling

Tetranychidae [familie]
Stigmaeopsis [genus] (1/0)
longus [soort]

Indeling

Tetranychidae [familie]
Stigmaeopsis [genus] (1/0)
longus [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Stigmaeopsis longus is in 2020 voor het eerst ontdekt in Nederland en gevonden op een opgepotte bamboeplant (Phyllostachys aurea) in een kwekerij in Boskoop en op bamboeplanten (Sasa sp.) in de volle grond in een privétuin in Wassenaar.
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Lokaal
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Aangezien Stigmaeopsis longus alleen op bamboe (Poaceae: Bambuseae) voorkomt en Nederland geen inheemse bamboesoorten kent vormt de soort geen bedreiging voor inheemse biodiversiteit.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2010 - 2020
Jaar van eerste melding 2020
Natuurlijke verspreiding Azië
Verspreiding in Nederland Zuid-Holland
Verspreiding in Nederland (toelichting) Aangetroffen op een kwekerij in Boskoop en in een privétuin in Wassenaar.
Habitats
 • Stedelijke gebieden
 • Agrarische gebieden
 • Wijze van introductie
 • Verontreinigd kwekerijmateriaal
 • Contaminant op planten
 • Parasieten op planten
 • Impact Herbivorie
  Ecologische impact (toelichting) Hoewel de soort geen bedreiging vormt voor de inheemse biodiversiteit zou bestrijding met pesticiden indirect kunnen zorgen voor een negatieve impact op de inheemse biodiversiteit.
  Economische impact (toelichting) Stigmaeopsis longus leeft op verschillende soorten bamboe (Poaceae: Bambuseae). De soort is voornamelijk bekend van breedbladige soorten van het genus Sasa, maar is in Boskoop op Phyllostachys aurea aangetroffen. De mijten maken nesten aan de onderkant van de bladeren die worden beschermd door een dicht web van spinseldraden. Ze voeden zich door celsap te zuigen en dit leidt tot grote gele vlekken op het blad die na verloop van tijd bruin kleuren. Bamboe wordt in Nederland voornamelijk als sierplant gekweekt. Omdat de bladeren met vlekken lang aan de plant blijven zitten tasten ze de esthetische waarde van de plant aan. Als deze mijten opduiken moeten kwekers daarom maatregelen nemen om verdere verspreiding te voorkomen. Bijvoorbeeld door het toepassen van pesticiden. De populariteit van bamboe als tuinplant zou kunnen afnemen als aantastingen door Stigmaeopsis longus algemener worden.

  Publicatie