Overslaan en naar de inhoud gaan

Chinese waaierpalm Trachycarpus fortunei

Indeling

Arecaceae [familie]
Trachycarpus [genus] (1/0)
fortunei [soort]

Indeling

Arecaceae [familie]
Trachycarpus [genus] (1/0)
fortunei [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Onzekerheid (enkel gebaseerd op inschatting door expert)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) De Chinese waaierpalm is één van de meest winterharde palmen. De laatste decennia heeft de soort sterk aan populariteit gewonnen en wordt in Nederland zowel als containerplant als in de volle grond aangeplant. Vanaf 2015 worden er in Nederland zaailingen aangetroffen (In België vanaf 2013). Vooralsnog in de nabijheid van de moederbomen in urbane gebieden. De zaden kunnen door vogels (o.a. merels) over grotere afstanden verspreid worden. De soort kan kortstondig temperaturen tot -15(‒ -18)°C verdragen, maar langdurige perioden met matige vorst geeft droogteschade en leidt tot afsterven. Aangezien strenge winters en langdurige vorstperioden steeds zeldzamer worden is het niet uitgesloten dat de soort zich hier blijvend zal vestigen.
Vestigingsstatus Verwacht
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) In Zwitserland is de soort op de Zwarte Lijst geplaatst en wordt als invasief beschouwd. Aanvankelijk kwam de soort alleen ten zuiden van de Alpen voor (Tessin), maar recent heeft zij zich ook gevestigd in het noorden van het land. Ook in Frankrijk, Japan, Australië en Nieuw Zeeland wordt de soort als invasief beschouwd.
Type introductie Opzettelijk
Jaar van eerste melding 2015
Natuurlijke verspreiding Azië
Verspreiding in Nederland
  • Gelderland
  • Noord-Holland
  • Utrecht
  • Zuid-Holland
  • Verspreiding in Nederland (toelichting) Sinds 2015 verwildering in stedelijk gebied in het midden, zuiden en westen van Nederland. Deze palm is tweehuizig. Gezien de overvloedige zaadzetting en de verspreiding door vogels zal deze soort zich vanuit locaties waar beide geslachten aanwezig verder verspreiden. De kans op vestiging is het grootst in het zuiden en westen van het land en vooral in de omgeving van grote wateroppervlakten. Door de steeds zachter wordende winters zal de soort hier waarschijnlijk goed kunnen overleven. Langs de kust van Vancouver Island (westkust Canada) komt de soort nog noordelijker voor.
    Habitats Stedelijke gebieden
    Wijze van introductie
  • Botanische tuin/dierentuin/aquaria
  • Sierdoeleinden
  • Impact Niet bekend
    Ecologische impact (toelichting) Vanwege het huidige zeer beperkte voorkomen in Nederland is er hier geen sprake van enige impact op de biodiversiteit. In Zwitserland is geconstateerd dat in dichte bestanden van deze altijdgroene palmbomen de natuurlijke verjonging van inheemse houtige gewassen belemmerd wordt en dat de soort de ontwikkeling van de kruidlaag, met name die van de voorjaarsflora, negatief beïnvloed.
    Economische impact (toelichting) Wanneer de soort in bossen op hellingen dominant wordt, worden de hellingen vanwege het ondiepe wortelstelsel van de palm en het geringe vermogen om de bodem vast te houden, gevoeliger voor erosie. Vanwege het belemmeren van de natuurlijke verjonging van inheemse bomen heeft de soort waarschijnlijk een negatieve invloed op de houtteelt.