Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbena incompta

Indeling

Verbenaceae [familie]
Verbena [genus] (11/1)
incompta [soort]

Indeling

Verbenaceae [familie]
Verbena [genus] (11/1)
incompta [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Onzekerheid (enkel gebaseerd op inschatting door expert)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Verbena incompta is oorspronkleijk inheems in Zuid Amerika. De soort is in veel landen ingevoerd en ingeburgerd; o.a. Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw Zeeland, Nieuw Guinea, Japan en sub-Sahara Afrika. Ook op enkele afgelegen eilanden als Nieuw Caledonië en Fiji is de soort ingeburgerd. Vanwege de gelijkenis met Verbena bonariensis en Verbena brasiliensis is Verbena incompta pas in 1995 als aparte soort beschreven in Australië, alwaar het al vanaf eind 19e eeuw aanwezig is. In Europa is de soort bekend uit Spanje, Italië en Portugal. In warme gebieden is de soort overblijvend; in koude klimaten kan de soort als 1-jarige overleven. In Nederland wordt de soort vanaf 2018 waargenomen in stedelijk gebied (2018 Eindhoven, 2019 Den Haag en 2020 Middenmeer), Het is nog onduidelijk hoe bestendig de Nederlandse groeiplaatsen zijn.
Vestigingsstatus Verwacht
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) In veel sub-tropische en (warm) gematigde gebieden is V. incompta een lastig onkruid.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste melding 2018
Natuurlijke verspreiding Zuid-Amerika
Verspreiding in Nederland (toelichting) De soort groeit bij voorkeur op (tijdelijk) vochtige standplaatsen in ruigten langs rivieren, greppels en bermen. In Zuidelijk Europa wordt de soort vergezeld door o.a. Calystegia sepium, Epilobium hirsutum, Lythrum salicaria, Pulicaria dysenterica, Bidens frondosa, Chenopodium ambrosioides, Eupatorium cannabinum en Lycopus europaeus.
Habitats
  • Oeverzones
  • Verstoorde gebieden
  • Wijze van introductie Onbekend
    Impact Niet bekend
    Ecologische impact (toelichting) In verschillende Australische staten en in Tasmanië wordt V. incompta beschouwd als een 'environmental weed'.

    Publicatie

      Verloove, F. 2011. Verbena incompta (Verbenaceae), an overlooked xenophyte in Europe. Willdenowia 41(1): 43-49. [link]