Overslaan en naar de inhoud gaan

Anisorhynchodemus sp.

Indeling

Geoplanidae [familie]
Anisorhynchodemus [genus] (1/0)
sp. [soort]

Herkenning

Klein (tot 3 cm) met een ovaal of afgeplat lichaam en twee grote ogen nabij het taps toelopende vooreind. Kleur en patroon van de lengtestrepen op de rug kunnen variëren, maar de Nederlandse exemplaren hadden een donkergrijs tot zwart gekleurde rug met twee bleke lengtestrepen.

Gelijkende groepen

Landplatwormen kunnen verward worden met regenwormen of naaktslakken. Dit zijn ook wormachtige bodemdieren die op dezelfde plekken voorkomen als landplatwormen. Regenwormen zijn echter duidelijk gesegmenteerd, terwijl naaktslakken voelsprieten hebben en een ‘zadel’ achter de nek.

Voorkomen

Aangezien dit een collectieve groep is, varieert de herkomst. Hij kent wereldwijde verspreiding. Voor Europa is het een exoot, gevonden in Zwitserland en in kassen in Engeland; in Nederland alleen aangetroffen in kassen in Rotterdam, Amsterdam (Apenhuis Artis) en Arnhem (Burgers Zoo). Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel.

Biotopen

Overdag verstoppen landplatwormen zich onder planken, potten of stukken plastic op relatief koele, vochtige en donkere plaatsen. In de schemering jagen ze op kleine prooidieren, zoals regenwormen en slakken.