Overslaan en naar de inhoud gaan

Indonesische veelstreep Caenoplana cf. micholitzi

Indeling

Geoplanidae [familie]
Caenoplana [genus] (3/0)

Indeling

Geoplanidae [familie]
Caenoplana [genus] (3/0)

Herkenning

Klein (tot 2,5 cm), met een breed, afgeplat lichaam. Ogen goed te zien en gerangschikt in een rij aan weerszijden van lichaam, maar afwezig op de voorpunt. Rug okergeel met vier in breedte variërende bruine lengtestrepen die samenkomen bij de stompe voorste punt. Buikoppervlak geelachtig grijs met de dorsale kleur zichtbaar aan de randen.

Gelijkende groepen

Landplatwormen kunnen verward worden met regenwormen of naaktslakken. Dit zijn ook wormachtige bodemdieren die op dezelfde plekken voorkomen als landplatwormen. Regenwormen zijn echter duidelijk gesegmenteerd, terwijl naaktslakken voelsprieten hebben en een ‘zadel’ achter de nek.

Voorkomen

Komt oorspronkelijk uit Indonesië (Tanimbar eilanden), en is in Nederland alleen in een kas van Burgers Zoo in Arnhem gevonden. Er zijn geen aanwijzingen dat de soort zich verder verspreidt over de wereld. Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel.

Biotopen

Overdag verstoppen landplatwormen zich onder planken, potten of stukken plastic op relatief koele, vochtige en donkere plaatsen. In de schemering jagen ze op kleine prooidieren, zoals regenwormen en slakken.