Overslaan en naar de inhoud gaan

Dolichoplana sp.

Foto: Roy Kleukers

Indeling

Geoplanidae [familie]
Dolichoplana [genus] (1/0)
sp. [soort]

Herkenning

Opvallend lang (5-10 cm, zelden tot 20 cm), met een afgeplat lichaam en twee grote ogen, gelegen achter het afgeronde, enigszins concave vooreinde. Soorten van dit genus hebben vier, vijf of zes donkere lengtestrepen op de rug op een lichtbruine achtergrond. De exemplaren die in Nederland gevonden zijn waren tot 11 cm lang en hadden vijf rugstrepen in de lengterichting.

Gelijkende groepen

Landplatwormen kunnen verward worden met regenwormen of naaktslakken. Dit zijn ook wormachtige bodemdieren die op dezelfde plekken voorkomen als landplatwormen. Regenwormen zijn echter duidelijk gesegmenteerd, terwijl naaktslakken voelsprieten hebben en een ‘zadel’ achter de nek.

Voorkomen

Dolichoplana-soorten komen uit de Indo-Maleisische regio, en hebben zich wereldwijd verspreid. In Europa zijn Dolichoplana-soorten gevonden in België, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Nederland zijn ze aangetroffen in kassen in de Hortus Botanicus in Amsterdam, in de kas in Burgers Zoo in Arnhem en in de kas van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel.

Biotopen

Overdag verstoppen landplatwormen zich onder planken, potten of stukken plastic op relatief koele, vochtige en donkere plaatsen. In de schemering jagen ze op kleine prooidieren, zoals regenwormen en slakken.