Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote gevlekte landplatworm Obama nungara

Indeling

Geoplanidae [familie]
Obama [genus] (1/0)
nungara [soort]

Indeling

Geoplanidae [familie]
Obama [genus] (1/0)
nungara [soort]

Herkenning

Vrij groot (7-30 cm), breed, afgeplat en bladvormig. Ogen zijn geplaatst in een enkele rij rond de voorrand en in meerdere rijen verder naar achteren langs de zijkant. Rugzijde gemarmerd licht- tot donkerbruin, soms bijna zwart, en voorzien van zwarte streepjes in de lengterichting. Een bleke middellijn kan aanwezig zijn door de afwezigheid van deze streepjes.

Gelijkende groepen

Landplatwormen kunnen verward worden met regenwormen of naaktslakken. Dit zijn ook wormachtige bodemdieren die op dezelfde plekken voorkomen als landplatwormen. Regenwormen zijn echter duidelijk gesegmenteerd, terwijl naaktslakken voelsprieten hebben en een ‘zadel’ achter de nek.

Voorkomen

Komt oorspronkelijk uit Argentinië. In Nederland zijn er acht vondsten gedaan, twee in tuincentra, twee in kassen en vier in tuinen. Hij komt ook voor in England, Spanje, Portugal, Frankrijk, België, Zwitserland en Italië. Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel.

Biotopen

Overdag verstoppen landplatwormen zich onder planken, potten of stukken plastic op relatief koele, vochtige en donkere plaatsen. In de schemering jagen ze op kleine prooidieren, zoals regenwormen en slakken.