Overslaan en naar de inhoud gaan

Dinotrema lagunasense

Foto: Kees van Achterberg

Indeling

Alysiinae [subfamilie]
Dinotrema [genus] (24/15)

Indeling

Alysiinae [subfamilie]
Dinotrema [genus] (24/15)

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Er is tot nu toe slecht één exemplaar in Nederland aangetroffen en de soort is verder alleen bekend van één locatie in Spanje.
Vestigingsstatus Onbekend
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Gezien de gespecialiseerde gastheerrelaties van schildwespen lijkt het onwaarschijnlijk dat Dinotrema lagunasense een bedreiging vormt voor de inheemse biodiversiteit.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2020
Jaar van eerste melding 2020
Natuurlijke verspreiding Europa
Verspreiding in Nederland Noord-Holland
Verspreiding in Nederland (toelichting) Slecht één vondst in natuurtuin De Slatuinen in Amsterdam-West. Verder slechts bekend van één vindplaats in Spanje. Mogelijk is de soort met groente of fruit geïmporteerd.
Habitats Stedelijke gebieden
Wijze van introductie Contaminant voedsel
Impact Predatie
Ecologische impact (toelichting) Schildwespen van het genus Dinotrema parasiteren voornamelijk bij bochelvliegen (Phoridae) waarvan in Nederland meer dan 250 soorten voorkomen. De soort zou daarom potentiëel een ecologische impact kunnen hebben door te parasiteren op inheemse bochelvliegsoorten.
Economische impact (toelichting) Een economische impact lijkt onwaarschijnlijk. De gastheer van Dinotrema lagunasense is onbekend, maar er zijn vrijwel geen bochelvliegen (Phoridae) die als plaag optreden in de land- en tuinbouw.

Publicaties